Автор: д-р

...
                  Автор: д-р
Коментари Харесай

В чест на българските медици издигат паметник в Бургас

                  

Автор: доктор Райна Дамяни        

 

В чест на българските медици издигат монумент в Бургас. Автор е Никола Станчев, различим актуален ваятел, със сериозен професионален престиж в Бургас, България и Европа.

Проектът е с поддръжката на община Бургас и кметът господин Димитър Николов.

 

Паметникът е за необятната общност и ще бъде повдигнат на най-подходящото място в града, като обръщение и локация - пространство пред хирургическия корпус на УМБАЛ – Бургас.

 

Преклонението, благодарността и общуването с този еластичен паметник ще бъде от значително значение за всички нас. Той ще бъде ярка и ясна като обръщение признателност към лекарите, само че надали единствено от национално, само че и от общочовешко значение. И за в този момент, различен подобен, няма. Паметник в чест на българските медици, които отдават всеки ден от живота си за спасяването на човешкия живот.

 

Идеята за паметника се ражда по време на пандемията, 2020 година и съответствува като интервал със фотосите на документалния филм за креативния живот на една жива легенда на българското скулптурно изкуство - Никола Станчев.  Докато режисьорът Михаил Венков снима кино лентата за създателя, му хрумва концепцията, че точно Станчев може да съгради и изведе пластично монумент на българския доктор.

 

А Никола Станчев не се колебае да го направи точно в Бургас, градът в който основава най-значимите в прочувствено отношение произведения – композиции, каскади, монументи.

 

„ Бих желал всички да разчитат смисъла на този монумент, сложих си го като креативна рамка и задача. “ – споделя създателят Никола Станчев.

 

Проектът претърпява развиване и промени. С днешна дата монументалната комбинация е публично утвърдена от комисията от специалисти към Министерството на културата. Зададена е зелена светлина за неговата реализация и сбъдване.

 

Хипократовата клетва, в която се кълнат българските лекари: „ В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за очевидци, поемам върху себе си тази клетва. На учителя, който ме е учил да церя, ще виждам като на татко: ще му оказвам помощ да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще виждам децата му като свои братя.

 

Ако те изискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви отговорности в бъдеще. Ще ги изучавам на правилата на медицината, ще им давам обширни пояснения, ще им развъртвам доктрината като на свои деца, както на тях, по този начин и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

 

Аз ще предлагам на болните подобаващ режим съгласно познанията си и ще ги пазя от всички нездравословни неща. Никога и никому няма да предлагам използването на токсини и ще отхвърлям да давам на който и да било сходно нещо. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде единствено с цел да церя някой болен, като се защищавам от всякаква волна несправедливост и най-много от всевъзможни сластолюбия към дамите и мъжете, били те свободни или плебеи.

 

Всичко, каквото видя или чуя при осъществяването на своята специалност или отвън нея и което не трябва да се разправя, аз ще го вардя в загадка и ще го считам за нещо свещено. Ще запазя живота си чист и заветен, както и моето изкуство. Ако извърша тази клетва, без да я нарушавам, нека пребивавам дълго време, с цел да преуспея в изкуството и да стана фамозен во веки веков, като вардя тази клетва и не престъпя нищо от нея.

 

Ако пък сторя противоположното, дано ме сполети ранна гибел и безконечна давност. Заклевам се, че по силите на знанията си ще правя всичко, в което се заклевам. Заклех се. “

 

В Хипократовата клетва, медицината е изкуство. Сякаш подсъзнателно или напълно умишлено, скулпторът Никола Станчев е положил тази клетва при метода си към работата по този план.

 

Очаквайте още подробна информация, елементи по плана и изявленията с създателя на паметника Никола Станчев и с доктор Лорис Мануелян.

 

Дарителска сметка:

ОБЩИНА БУРГАС

IBAN: BG08SOMB91308424151744

БАНКА: ОБЩИНСКА БАНКА АД                           

BIC: SОMBBGSF

Вид заплащане: 447000

Основание за заплащане: Дарение за паметника на медиците

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР